MÈTODE ROPA
recepció d’òvuls de la parella

Primera visita gratuïta 
Un pas més aprop de la maternitat 
Mètode Ropa tractament per la reproducció assistida entre dues dones que son parella

Mètode ROPA recepció d’òvuls de la parella

QUÈ ÉS EL MÈTODE ROPA?

El mètode ROPA, també conegut com a doble maternitat significa Recepció d’Òvuls de la Parella i és una variant de la Fecundació in vitro destinada a parelles formades per dues dones. En aquest context, una de les dones de la parella es sotmet a una estimulació ovàrica per a aportar els òvuls, i els embrions obtinguts es transfereixen a l’altra dona de la parella. D’aquesta manera, les dues són mares aconseguint així una implicació total de les dues en el projecte de maternitat.

El mètode ROPA,
una experiència única i compartida.

El mètode ROPA és exclusiu per a parelles formades per dues dones que volen participar activament en l’experiència de la maternitat des d’un inici. Sent una de les tècniques existents a la qual poden recórrer les parelles homosexuals per a ser mares.

El Procès Mètode ROPA Recepció d’Òvuls de la Parella

Mètode Ropa, procès que és realitza a embriogyn.
Mètode Ropa, procès que és realitza a embriogyn.
L’Unitat de Diagnòstic Prenatal i Ecografies 3D i 4D d’Embriogyn

PRIMERA CONSULTA

El primer pas per a començar aquest projecte juntes, és concertar una primera visita amb un dels nostres ginecòlegs especialistes en fertilitat, per a realitzar un estudi exhaustiu dels vostres antecedents mèdics i reproductius, determinar les proves necessàries per a decidir quin rol podrà prendre cadascuna de les dones de la parella en aquesta mena de Fecundació In vitro i traçar juntes el millor camí cap a la maternitat.

ESTIMULACIÓ OVÀRICA

Per a poder augmentar la probabilitat d’embaràs, és important poder disposar de més d’un òvul madur en un mateix cicle de Fecundació In vitro. Mitjançant una estimulació ovàrica controlada, aconseguim tenir un nombre superior d’òvuls, que ens permeten generar embrions que seran estudiats en el laboratori per a triar els que tenen més probabilitats de donar lloc a un bebè a casa amb més taxa d’èxit. Durant el procés d’estimulació ovàrica, que pot durar entre 8 i 12 dies, la mare que aporta els òvuls, serà necessari que acudeixi a Embriogyn per a realitzar els controls ecogràfics corresponents per a poder monitorar el creixement dels fol·licles (estructures ovàriques que contenen els òvuls). En el moment que es cregui que la grandària fol·licular és l’adequat per a aportar el major nombre d’òvuls madurs possibles, es pautará l’extracció dels òvuls mitjançant la punció fol·licular i es desencadenarà la maduració dels òvuls amb l’administració de l’hormona coriònica humana (HCG).
Inseminació artificial Embriogyn fase 2

PREPARACIÓ DE L’ÚTER

L’endometri és la capa de l’úter que ha de rebre i acollir l’embrió. És igual d’important perquè, que la seva preparació sigui la correcta. Perquè això sigui possible, és necessari haver fet una prèvia sincronització dels dos membres de la parella perquè es trobin en la mateixa fase del cicle menstrual. L’objectiu d’aquesta sincronització és que, quan la mare que aporta els òvuls estigui preparada per a l’extracció, alhora, la mare que rebrà els embrions, tingui l’úter preparat per a acollir l’embrió. Per a això, la mare receptora que ha de rebre l’embrió també haurà de seguir la pauta mínima de medicació i fer-se controls ecogràfics.

fecundacio-invitro-embriogyn-fase3

EXTRACCIÓ DELS ÒVULS

L’extracció dels òvuls o punció fol·licular és un procés que es realitza en el quiròfan del centre sota sedació. És un procediment senzill, que dura entre 15 i 20 minutos. Amb una agulla acoblada a un sonda ecogràfica transvaginal, es realitza l’aspiració de tots els fol·licles recollint el seu contingut en tubs de laboratori.

Passades 1-2 hores de la punció es dona l’alta i es recomana repòs domiciliari la resta del dia.

LABORATORI DE FECUNDACIÓ IN VITRO

Identificació i recol·lecció dels òvuls

Al mateix moment que s’està realitzant la punció fol·licular, les biòlogues de Embriogyn ja estan buscant en els líquids obtinguts els òvuls que s’utilitzaran per a realitzar el procés de Fecundació in vitro.

Aquests òvuls es guarden els incubadors per a mantenir-los en les condicions fisiològiques que els garanteixen una bon desenvolupament. En aquest primer punt s’inicia el control de traçabilitat dels gàmetes i futurs embrions mitjançant el sistema Witness, marcant les plaques que contenen els òvuls amb la targeta identificativa de la parella.

  

Preparació del semen

En el cas del mètode ROBA el semen utilitzat per a la Fecundació in vitro és un semen d’un donant. Les mostres espermàtiques utilitzades són de donants anònims procedents d’un Banc de Semen degudament acreditat. Les mostres es mantenen congelades i compleixen els requisits establerts per la llei vigent referent als Bancs de cèl·lules i teixits. La llei regula que el Banc ha de vetllar per a oferir un semen amb la major similitud possible quant a característiques físiques, grup sanguini i Rh. La donació de semen és un acte lliure, anònim i gratuït, d’un home major d’edat i que el seu estat psicofísic compleixi els requisits d’un protocol obligatori d’estudi de donants.

En el Laboratori d’Andrologia és descongelarà la mostra espermàtica i es processarà amb la tècnica de capacitació espermàtica més adequada per a seleccionar els millors espermatozoides per a realitzar les tècniques de fecundació.

Tècniques de fecundació

Existeixen dues tècniques per a realitzar la fecundació:

 • Fecundació in vitro convencional (FIV convencional): és la tècnica en la qual es posen junts els òvuls i els espermatozoides prèviament tractats, perquè es produeixi la fecundació de manera espontània i natural.
 • ICSI (Intra Cytoplasmic Sperm Injection): consisteix a introduir un espermatozoide directament en l’òvul madur amb l’ajuda d’un microscopi i un sistema de micromanipulació.

Valoració de la fecundació

Per a comprovar que ha tingut lloc correctament la fecundació, cal esperar unes hores per a poder veure els primers senyals d’activació genètica de l’òvul i de l’espermatozoide. Passades unes 16-20 hores, pot comprovar-se si la fecundació ha estat correcta visualitzant les dues estructures característiques: dos corpuscles polars i dos pronuclis. Les altres possibles estructures que es puguin observar cal descartar-les, per no correspondre’s amb una fecundació correcta. En aquest moment, ja podem saber el nombre d’embrions generats i l’equip de biologia es posarà en contacte amb la parella per a actualitzar la informació obtinguda.

Cultiu embrionari, el EMBRYOSCOPE

Els dies següents a la fecundació els embrions es mantindran entre 3 i 6 dies en cultiu en els incubadors. En Embriogyn disposem del EmbryoScope, que és un incubador d’última generació que permet obtenir imatges del desenvolupament embrionari en tot moment. La seva utilització aporta gran informació del procés de divisió embrionària ajudant així a seleccionar el millor embrió per a transferir a l’úter matern i augmentar fins a un 15-20% les possibilitats d’embaràs. Cada dia la informació de l’evolució dels embrions serà comunicada i trasllada a la parella perquè estigui informada en tot moment de l’estat dels seus embrions.

TRANSFERÈNCIA EMBRIONÀRIA

Una vegada seleccionat el millor embrió, caldrà dipositar-lo en l’úter de la dona receptora. La transferència embrionària és un procediment senzill i indolor en el qual es col·loca l’embrió al fons de l’úter amb l’ajuda d’un catèter específicament dissenyat a aquest efecte. Recomanem per a després d’aquest procés, repòs en el Centre durant uns 15 minuts i repòs relatiu a casa fins a l’endemà de la transferència.

La transferència embrionària pot ser d’1 o 2 embrions, depenent de les característiques de cada parella. És una decisió de consens entre la parella i l’equip mèdic, tenint en compte els antecedents de cada cas en particular, per a poder oferir la major probabilitat d’embaràs i minimitzar el risc d’embaràs múltiple.

fecundacio-invitro-embriogyn-fase5

VITRIFICACIÓ DELS EMBRIONS RESTANTS

En el cas de tenir més embrions de bona qualitat que no s’han transferit, aquests es mantindran congelats per a ser utilitzats en un futur gràcies a la tècnica de vitrificació.

La vitrificació ofereix unes altíssimes taxes de supervivència al procés de congelació / descongelació, la qual cosa permet la possibilitat de tenir més d’una transferència embrionària amb un sol procés de Fecundació in vitro sense la necessitat de tornar a iniciar una estimulació ovàrica.

TEST DE GESTACIÓN I ECOGRAFÍA

Els dies posteriors a la transferència embrionària (betaespera) recomanem fer una vida completament normal, sense esforços físics molt grans i mantenir una actitud positiva. Sortir, mantenir-se ocupades i distreure’s us ajudarà a gaudir més d’aquest període.

La prova d’embaràs es realitza 14 dies després de la data de l’extracció dels òvuls. És una prova que pot fer-se a casa, de manera íntima i còmoda, a través d’un test de gestació amb la primera orina del matí.

Si el resultat és positiu, us citarem tres setmanes després per a fer una ecografia per a comprovar que la gestació està evolucionant correctament.

QUÈ INCLOU EL TRACTAMENT?

 • Analítiques d’hormones durant el cicle
 • Visites mèdiques i controls de l’estimulació hormonal necessaris
 • Punció fol·licular i anestesia
 • Processos en el laboratori de FIV
 • Banc de semen seleccionat per part de l’equip especialitzat
 • Processos en el laboratori d’andrologia
 • ICSI (Microinjecció espermàtica) / FIV
 • Cultiu embrionari amb tecnologia Embryoscope
 • Transferència embrionària
 • Prova d’embaràs B-HCG

 • Ecografia de comprovació de la gestació

 • Sistema Witness de seguretat i traçabilitat de mostres biològiques

PREU DEL TRACTAMENT: 5.415€

DEMANAR CITA

És ben senzill. Només ha de posar-se en contacte amb Embriogyn i sol•licitar cita amb els nostres especialistes en l’horari que més s’adequi. En el cas que no pogueu venir en persona a la clínica també es podran concertar visites via Skype.

  Franja horária en la que et podem trucar*

  Quin tractament t’interessa?

  *Camps obligatoris