MÈTODE ROPA
recepció d’òvuls de la parella

Mètode Ropa tractament per la reproducció assistida entre dues dones que son parella

Mètode ROPA recepció d’òvuls de la parella

QUÈ ÉS Mètode ROPA?

El mètode ROPA, també conegut com a doble maternitat significa Recepció d’Òvuls de la Parella i és una variant de la Fecundació in vitro destinada a parelles formades per dues dones. En aquest context, una de les dones de la parella es sotmet a una estimulació ovàrica per aportar els òvuls, i els embrions obtinguts es transfereixen a l’altra dona de la parella. D’aquesta manera, les dues son mares  aconseguint així una implicació total de les dues en el projecte de maternitat.

El Mètode ROPA,
una experiència única i compartida

El mètode ROPA és exclusiu per a parelles formades per dues dones que volen participar activament en  l’experiència de la maternitat des d’un inici. Essent una de les tècniques existents a que poden recórrer les parelles homosexuals per a ser mares.

Procés Mètode ROPA recepció d’òvuls de la parella

Mètode Ropa, procès que és realitza a embriogyn.
Mètode Ropa, procès que és realitza a embriogyn.
L’Unitat de Diagnòstic Prenatal i Ecografies 3D i 4D d’Embriogyn

PRIMERA CONSULTA

El primer pas per començar aquest projecte juntes, és concertar una primera visita amb un dels nostres ginecòlegs especialistes en fertilitat, per realitzar un estudi exhaustiu dels vostres antecedents mèdics i reproductius, determinar les proves necessàries per decidir quin rol podrà prendre cadascuna de les dones de la parella en aquest tipus de Fecundació In Vitro i traçar juntes el millor camí cap a la maternitat.

ESTIMULACIÓ OVÀRICA

Per poder augmentar la probabilitat d’embaràs, és important poder disposar de més d’un òvul madur en un mateix cicle de Fecundació In Vitro. Mitjançant una estimulació ovàrica controlada, aconseguim tenir un nombre superior d’òvuls, que ens permeten generar embrions que seran estudiats al laboratori per a triar els qui tenen més probabilitats de donar lloc a un nadó a casa amb més taxa d’èxit. Durant el procés d’estimulació ovàrica,  que pot durar entre 8 i 12 dies, la mare que aporta els òvuls, caldrà que acudeixi a Embriogyn per realitzar els controls ecogràfics corresponents per poder monitoritzar el creixement dels fol·licles (estructures ovàriques que contenen els òvuls) . En el moment que es cregui que la grandària fol·licular és l’adequada per aportar el major nombre d’òvuls madurs possibles, es pautarà l’extracció dels òvuls mitjançant la punció fol·licular i es desencadenarà la maduració dels òvuls amb l’administració de l’hormona coriònica humana (HCG).

Inseminació artificial Embriogyn fase 2

PREPARACIÓ DE L’ÚTER

L’endometri és la capa de l’úter que ha de rebre i acollir l’embrió. És igual d’important doncs, que la seva preparació sigui la correcta. Per tal que això sigui possible, cal haver fet una prèvia sincronització de les dues membres de la parella per tal que es trobin en la mateixa fase del cicle menstrual. L’objectiu d’aquesta sincronització és que, quan la mare que aporta els òvuls estigui preparada per l’extracció, alhora, la mare que rebrà els embrions, tingui l’úter preparat per a acollir l’embrió . Per fer-ho, la mare receptora que ha de rebre l’embrió també haurà de seguir la pauta mínima de medicació i fer-se controls ecogràfics.

fecundacio-invitro-embriogyn-fase3

EXTRACCIÓ DELS ÒVULS

L’extracció dels òvuls o punció fol·licular és un procés que es realitza al quiròfan del centre sota sedació. És un procediment senzill, que dura entre 15 i 20 minuts. Mitjançant una agulla acoblada a un sonda ecogràfica  transvaginal, es realitza l’aspiració de tots els fol·licles recollint el seu contingut en tubs de laboratori.

Passades 1-2 hores de la punció es dona l’alta i es recomana repòs domiciliari la resta del dia.

LABORATORI DE FECUNDACIÓ IN VITRO

Identificació i recol·lecció dels òvuls

Al mateix moment que s’està realitzant la punció fol·licular, les biòlogues d’Embriogyn ja estan buscant en els líquids obtinguts els òvuls que s’utilitzaran per realitzar el procés de Fecundació in vitro.

Aquests òvuls es guarden als incubadors per tal de mantenir-los en les condicions fisiològiques que els garanteixen una bon desenvolupament. D’es d’aquest primer punt s’inicia el control de traçabilitat dels gàmetes i futurs embrions mitjançant el sistema Witness, tot marcant les plaques que contenen els òvuls amb la targeta identificativa de la parella. Witness (link).

  

Preparació del semen

En el cas del mètode ROPA el semen utilitzat per a la Fecundació in vitro és un semen d’un donant. Les mostres espermàtiques utilitzades són de donants anònims procedents d’un Banc de Semen degudament acreditat. Les mostres es mantenen congelades i compleixen els requisits establerts per la llei vigent referent als Bancs de cèl·lules i teixits. La llei regula que el Banc ha de vetllar per oferir un semen amb la màxima similitud possible en quant a característiques físiques, grup sanguini i Rh. La donació de semen és un acte lliure, anònim i gratuït, d’un home major d’edat i que el seu estat psicofísic compleixi els requisits d’un protocol obligatori d’estudi de donants.

Al Laboratori d’Andrologia és descongelarà la mostra espermàtica i es processarà amb la tècnica de capacitació espermàtica més adequada per seleccionar els millors espermatozoides per realitzar les tècniques de fecundació.

Tècniques de fecundació

Existeixen dues tècniques per a realitzar la fecundació:

 • Fecundació in vitro convencional (FIV convencional) : és la tècnica en la que es posen junts els òvuls (encara amb les cèl·lules que l’envolten) i els espermatozoides prèviament tractats, per tal que es produeixi la fecundació de manera espontània i natural.
 • ICSI (Intra Citoplasmàtic Sperm Injection): consisteix en introduir un espermatozoide directament dins l’òvul madur amb l’ajut d’un microscopi i un sistema de micromanipulació.

Valoració de la fecundació

Per tal de comprovar que s’ha produït correctament la fecundació, cal esperar unes hores per poder veure els primers senyals d’activació genètica de l’òvul i de l’espermatozoide. Passades unes 16-20 hores, pot comprovar-se si la fecundació ha estat correcta visualitzant les dues estructures característiques: dos corpuscles polars i dos pronuclis. Les altres possibles estructures que es puguin observar cal descartar-les, per no correspondre’s amb una fecundació correcta. En aquest moment, ja podem saber el número d’embrions generats i algun membre de l’equip de biologia es posarà en contacte amb la  parella per actualitzar la informació obtinguda.

 

Cultiu embrionari, l’EMBRYOSCOPE

Els dies següents a la fecundació els embrions es mantindran entre 3 i 6 dies en cultiu en els incubadors. A Embriogyn disposem de l’EmbryoScope, que és un incubador d’última generació que en permet obtenir imatges del desenvolupament embrionari en tot moment. La seva utilització aporta gran informació del procés de divisió embrionària ajudant així a seleccionar el millor embrió per a transferir a l’úter matern i augmentar fins a un 15-20% les possibilitats d’embaràs. Cada dia la informació de l’evolució dels embrions serà comunicada i trasllada a la parella perquè estigui informada en tot moment de l’estat dels seus embrions.

TRANSFERÈNCIA EMBRIONÀRIA

Una vegada seleccionat el millor embrió, caldrà dipositar-lo a l’úter de la dona receptora. La transferència embrionària és un procediment senzill i indolor en el que es col·loca l’embrió al fons de l’úter amb l’ajut d’un catèter específicament dissenyat amb aquest fi. Recomanem per després d’aquest procés, repòs al Centre durant uns 15 minuts i repòs relatiu a casa fins l’endemà de la transferència.

La transferència embrionària pot ser d’1 o 2 embrions, depenent de les característiques de cada parella. És una decisió de consens entre la parella i l’equip mèdic, tenint en compte els antecedents de cada cas en particular, per poder oferir la major probabilitat d’embaràs i minimitzar el risc d’embaràs múltiple.

fecundacio-invitro-embriogyn-fase5

VITRIFICACIÓ DELS EMBRIONS RESTANTS

En el cas de tenir més embrions de bona qualitat que no s’han transferit, aquests s’han de mantenir congelats per a ser utilitzats en un futur gràcies a  la tècnica de vitrificació.

La vitrificació ofereix unes altíssimes taxes de supervivència al procés de congelació/descongelació, fet que permet la possibilitat de tenir més d’una transferència embrionària amb un sol procés de Fecundació in vitro  sense la necessitat de tornar a iniciar una estimulació ovàrica.

TEST DE GESTACIÓ I ECOGRAFIA

Els dies posteriors a la transferència embrionària (betaespera) (link) recomanem fer una vida completament normal, sense esforços físics molt grans i mantenir una actitud positiva. Sortir, mantenir-vos ocupades i distreure-us us ajudarà a gaudir més d’aquest període.

La prova d’embaràs es realitza 14 dies després de la data de l’extracció dels òvuls. És una prova que podeu fer-vos a casa, de forma íntima i còmoda, a través d’un test de gestació amb la primera orina del matí.

Si el resultat és positiu, us citarem tres setmanes després per fer una ecografia per comprovar que la gestació està evolucionant correctament.

QUE INCLOU EL TRACTAMENT?

 • Analítiques d’hormones durant el cicle
 • Visites mèdiques i controls de l’estimulació hormonal necessaris
 • Punció fol·licular i anestèsia
 • Processos en el laboratori de FIV
 • Banc de semen seleccionat per part de l’equip especializat
 • Processos en el laboratori d’andrologia
 • ICSI (Microinjecció espermática)/FIV
 • Cultiu embrionari amb tecnologia Embryoscope
 • Transferència embrionària
 • Prova d’embaràs B-HCG

 • Ecografia de comprobació de la gestació

 • Sistema Witness de seguretat i traçabilitat de mostres biològiques

PREU TRACTAMENT: 5305€

DEMANAR CITA

És ben senzill. Només ha de posar-se en contacte amb Embriogyn i sol•licitar cita amb els nostres especialistes en l’horari que més s’adequi. En el cas que no pogueu venir en persona a la clínica també es podran concertar visites via Skype.

Franja horária en la que et podem trucar*

Quin tractament t’interessa?

*Camps obligatoris