PREGUNTAS FRECUENTES

¿TIENES DUDAS?

Compartimos una serie de preguntas y respuestas que pueden serte de utilidad para resolver muchas de las cuestiones que puedas tener ahora mismo. En caso de no poder aclarar tus dudas, puedes contactar con nuestro equipo de atención al paciente. Estaremos encantados de ayudarte y guiarte en el camino de la maternidad.

  • ¿Qué son la infertilidad y la esterilidad?

    Técnicamente existe una diferencia entre infertilidad y esterilidad según la forma en que se presenta el problema.

    La esterilidad se refiere a cuando la pareja, tras un año de relaciones sin tomar medidas de protección, no ha conseguido un embarazo.

    La infertilidad la padece una pareja que consigue una gestación que no llega a término con un recién nacido en casa.

  • ¿Los problemas de fertilidad son muy frecuentes?

    Aproximadamente una de cada diez parejas en edad fértil presentan un problema de fertilidad. Actualmente, en España se calcula que alrededor de unas 600.000 hasta 800.000 parejas tienen problemas de fertilidad y que 1 de cada 9 niños es nacido gracias a las técnicas de reproducción asistida.

  • ¿Qué puede causar problemas de fertilidad?

    Pueden presentarse problemas llamados sociales por el hecho de retrasar la maternidad por encima del momento biológicamente más fértil o presentar problemas debidos al estrés en que estamos sometidos actualmente. Evidentemente, además existen una gran variedad de causas médicas, ya sean de origen masculino, femenino o mixto (ambos miembros de la pareja) e incluso un 20% de los problemas de fertilidad hoy quedan todavía sin diagnosticar.

  • ¿Existen factores psíquicos causantes de problemas de fertilidad?

    No se puede determinar exactamente la influencia que pueden tener los trastornos emocionales en la fertilidad de un individuo. Pero es cierto que el estrés asociado a la reproducción debe ser tratado para que deteriora la calidad de vida de la pareja y al mismo tiempo la capacidad de enfrentarse a los tratamientos de fertilidad.

  • ¿La edad de la mujer puede afectar a su fertilidad?

    L’edat biològica ideal de la dona per tenir fills està entre els vint-i-cinc i els trenta anys. Però, avui dia, les dones decideixen tenir fills després d’aquestes edats, degut d’en gran part a la incorporació de la dona al món professional. A partir dels trenta-cinc anys, la fertilitat femenina disminueix sensiblement i va decaient ja que la seva reserva ovàrica de forma fisiològica va esgotant-se fins al punt que a partir dels 45 anys, la possibilitat d’embaràs és excepcional.

  • ¿Los problemas de fertilidad tienen un origen masculino o femenino?

    Los estudios poblacionales demuestran que la responsabilidad de los problemas de fertilidad es compartida entre ambos géneros. Un 40% tiene un origen masculino: (alteraciones de la calidad seminal, alteraciones genéticas, alteraciones testiculares, obstrucción de conductos seminales, problemas de próstata, alteraciones de eyaculación o erección …). Por otra parte, otro 40% tiene un origen femenino (baja reserva ovárica, endometriosis, malformaciones de trompas de Falopio o útero, menopausia precoz, problemas endocrinos …). El 20% restante corresponde a un factor mixto, es decir que los dos miembros de la pareja son responsables del problema de fertilidad que experimentan.

    Independientemente de que el origen del problema sea de causa masculina o femenina, la fertilidad debe ser tratada en conjunto evitando crear culpabilidades y ser afrontada con el mismo interés por ambos miembros de la pareja.

  • ¿Existe realmente una disminución de la fertilidad en la actualidad?

    Existen algunos estudios que apuntan a que ha empeorado la calidad seminal disminuyendo el recuento de espermatozoides y de la movilidad de los mismos en el hombre, relacionándolo con contaminaciones ambientales. Por otra parte, y de forma muy clara, se ve muy incrementada la edad en que las mujeres comienzan a interesarse por la maternidad. Por otra parte, están apareciendo casos en los que se requiere de tratamientos de fertilidad, ya que existen nuevos modelos de familia como es el caso de madres solteras o parejas homosexuales que también desean experimentar la maternidad, o casos en los que se realizó una esterilización quirúrgica anteriormente (vasectomía o ligadura de trompas) y pasados unos años se desea volver a ser padres.

  • ¿Cómo puedo calcular los días fértiles de mi ciclo menstrual?

    La ovulación o periodo fértil de la mujer se produce hacia la mitad de cada ciclo, sobre el día 14 siempre que el ciclo de la mujer sea regular de 28 días. En casos de ciclos muy irregulares es recomendable consultar al ginecólogo para determinar qué días son los potencialmente fértiles en cada caso.

    ¿Con qué frecuencia se deben mantener relaciones sexuales para quedar embarazada?

    Dentro del periodo fértil de la mujer se aconseja tener 2-3 relaciones sexuales o tantas como apetezca a la pareja sin obsesionarse.

  • ¿Existe algún límite de edad legal para tener hijos?

    No hay una edad legal límite que impida a una pareja buscar descendencia de forma natural. Pero cuando se habla de tratamientos de fertilidad la ley contempla de una forma poco clara a aplicar estas técnicas hasta que la mujer presente un buen estado de salud psico-físico sin dar un año específico. Si bien es cierto que la comunidad médica determina que esta edad se encuentra en los 50 años de una mujer como máximo siendo este considerado un límite razonable a partir del cual se desaconseja someterse a un embarazo.

  • ¿Hay solución en la mayor parte de los casos?

    Gracias a las técnicas actuales que aplicamos podemos ofrecer solución a un 90% de las parejas que consultan por un problema de fertilidad.

  • ¿En qué momento se debe aconsejar acudir al ginecólogo especialista en reproducción?

    De forma general se dice que después de transcurrido un año de mantener relaciones sexuales no protegidas sin embarazo, se puede empezar a sospechar la existencia de algún problema y acudir a un centro especializado para determinar que no viene el embarazo. Si la edad de la mujer es mayor de 36 años, se recomienda acudir a un especialista a partir de los 6 meses de búsqueda del embarazo.

  • ¿Cómo se obtiene y se entrega al laboratorio la muestra de semen?

    La muestra de semen hay que obtenerla por masturbación, Y se entregará en un recipiente estéril. Es importante guardar una abstinencia sexual entre 2 y 7 días para la obtención de la muestra a estudiar. Hay que tener en cuenta que se debería entregar la muestra de semen en el laboratorio antes de transcurrida una hora desde su obtención y el inicio de su examen, es por eso que a Embriogyn disponemos de un espacio independiente, adecuado para la obtención de muestras para aquellas personas que lo soliciten.

  • Puede utilizarse un preservativo para la obtención de la muestra de semen?

    No, porque los preservativos convencionales contienen sustancias espermicidas. Sin embargo, existen unos preservativos especiales que no contienen estas sustancias espermicidas.

  • ¿Es suficiente realizar sólo un análisis del semen?

    Normalmente, se recomienda analizar mínimo dos muestras de semen para confirmar el diagnóstico, ya que existen muchos factores que influyen en los resultados de un seminograma en un mismo hombre: la propia variabilidad en la fabricación de espermatozoides, días de abstinencia sexual, fiebre, medicación, etc.

  • ¿Se puede conocer si un hombre es fértil con el análisis del semen?

    Con el análisis del semen se puede conocer si una posible causa de la esterilidad se encuentra en el hombre, pero eso no quiere decir que un seminograma normal asegure que el hombre es fértil. Además, puede haber problemas de fertilidad de origen masculino que no se representen en el estudio seminal.

  • ¿Qué hacer si durante un tratamiento se presenta alguna duda o problema?

    En Embriogyn ponemos a disposición de todos nuestros pacientes de un teléfono de urgencias en contacto directo con los médicos para poder resolver en cualquier momento las dudas o problemas que puedan surgir.

  • ¿Es necesaria la realización de un test de catéter antes de un tratamiento de fertilidad?

    Realmente realizar un test de catéter antes de una inseminación o transferencia es muy importante, ya que facilita muchísimo estos procesos el día en cuestión. Es necesario prever si nos encontraremos con dificultades en el momento de la transferencia de los embriones o de la inseminación. Debemos conocer la trayectoria del cuello de la matriz y la longitud de ésta, para elegir el catéter más adecuado para cada paciente.

  • ¿Hay que firmar algún consentimiento antes de un tratamiento de fertilidad?

    Sí, se trata de un requisito legal. Implica que han sido informados correctamente de los aspectos médicos, biológicos, jurídicos, éticos y económicos, y que los entienden y aceptan antes de realizar el tratamiento allí consentido.

  • ¿Qué es un folículo?

    Es una estructura del ovario donde se desarrolla el ovocito, la célula reproductora femenina. Durante los primeros días del ciclo menstrual de la mujer se produce el desarrollo del folículo hasta el día 14 que el folículo se rompe permitiendo que el óvulo salga hacia las trompas de Falopio.

  • ¿Puede hacerse un tratamiento de fertilidad sin estimulación ovárica?

    Sí, pero las probabilidades de conseguir un embarazo son siempre más bajas que si lo comparamos cuando ha habido estimulación. Son los llamados ciclos naturales que en ciertos casos como la inseminación artificial de mujeres que no quieran asumir un riesgo de embarazo múltiple pueden ser una buena alternativa.

  • Què és la implantació?

    És el procés en el qual l’embrió s’adhereix a la paret interna de l’úter (anomenada endometri) i penetra a l’interior de la mateixa per seguir desenvolupant-se. La implantació es produeix quan l’embrió està en estadi de blastocist, uns 6 a 7 dies després de la seva formació, aproximadament en el dia 21 d’un cicle menstrual normal.

  • S'implanten tots els embrions?

    No, l’espècie humana és subfèrtil de forma natural. És a dir que una elevada proporció dels embrions que generem no tenen capacitat per evolucionar i donar lloc a una gestació. Per aquesta naturalesa, en el moment de la transferència dels embrions en una Fecundació in vitro poden sorgir dubtes de quants embrions transferir a l’úter matern. S’haurà d’arribar a un consens entre pacients i metges segons cada cas en concret i la qualitat dels embrions sense arriscar-se molt a obtenir un embaràs múltiple i mantenint les taxes de gestació desitjades.

  • Requisits previs a un tractament de reproducció assistida

    És important rebre una informació completa sobre el procés. Per a això es realitza:

    √ Entrevista amb un ginecòleg especialista en Esterilitat, que explicarà el procés a seguir, la pauta de medicació, els dies en què s’aconsella repòs, els resultats o els possibles riscos de la tècnica.

    √ En el cas que es realitzi un cicle de Fecundació in vitro aconsellem també una entrevista amb els biòlegs que informen  la parella de com es desenvoluparà la fase de Laboratori i les tècniques que es realitzaran, així com la informació legal respecte a la FIV.

  • Què és un ``Ou Huero``?

    Un avortament és la finalització espontània de l’embaràs abans que el fetus aconsegueixi una edat gestacional viable (menys de 22 setmanes o de 500 gr. de pes).

    En la tercera part dels avortaments espontanis produïts abans de la vuitena setmana, no és possible trobar ni embrió ni sac vitel·lí. Aquesta entitat és coneguda com a ou huero o ou anembrionat.

    Probablement la causa més freqüent sigui una alteració cromosòmica. És a dir, una dotació genètica no correcta del nou embrió que ho fa incompatible amb la vida i que, en el cas de l’ou huero, comporta que no es desenvolupi fins i tot ni el mateix embrió. Poden existir altres causes com la immunològica, anatòmica, trombofílies…

    Es tracta en definitiva d’un procés de selecció natural, relativament freqüent tant en l’espècie humana com en moltes altres espècies animals. Per aquest motiu, haver sofert un avortament (o un ou huero) no comporta un especial mal pronòstic ni s’ha de fer cap estudi o prova complementària, ni ha de succeir de forma repetida…. o sigui, se li dóna una importància relativa.

    La cosa canvia quan s’han produït dos o més avortaments. En aquest cas estarem davant un cas d’infertilitat, i el correcte seria realitzar un estudi per poder descartar les causes més probables i si és possible trobar una solució.

  • Es pot ser pare després d'una vasectomia?

    La vasectomia és el procediment d’esterilització masculina que consisteix a tallar o segellar els conductes deferents perquè els espermatozoides no surtin en l’ejaculat.

    La infertilitat deguda a una vasectomia prèvia és un problema freqüent en els centres de reproducció assistida humana. Això és a causa que el pacient es va realitzar una vasectomia anteriorment, perquè havia decidit posar fi al seu desig de ser pare, i en canvi posteriorment, per circumstàncies personals diferents (canvi de parella, modificació de prioritats, entre altres…) es pot plantejar novament el fet de tenir un fill.

    Actualment hi ha dues possibilitats terapèutiques per solucionar aquests casos:

    1) Fecundació in vitro ( FIV ) amb injecció intracitoplasmàtica d’espermatozoides ( ICSI ) recuperats de testicle, epidídim o conducte deferent, i

    2) Microcirugia reparadora de la via seminal (epidimostomia i vasovasostomia).

    Els factors determinants en l’elecció d’una o una altra opció terapèutica són, en primer lloc l’edat de la dona (superior o inferior a 35 anys) i la previsió de més d’una gestació en un futur.

     

    1 – Fecundació in vitro (FIV) amb injecció intracitoplasmàtica d’espermatozoides (ICSI) recuperats de testicle, epidídimo o conducte deferent.

    Per a aquells pacients que no desitgin una recanalització dels conductes deferentes, existeix la possibilitat de recórrer a tècniques de reproducció assistida (Fecundació in vitro (FIV ) mitjançant ICSI) . En aquests casos hi ha una recuperació quirúrgica prèvia dels espermatozoides del testicle, epidídim o conducte deferent.

    En el cas que l’edat de la dona sigui superior als 35 anys i/o que la voluntat de la parella sigui la d’obtenir una sola gestació, o bé que es desitgi una gestació immediata, també s’orientaria cap a un tractament mitjançant una recuperació quirúrgica d’espermatozoides més FIV–ICSI.

     

    En aquests casos, l’home ha de sotmetre’s a:

    – Aspiració epididimària o biòpsia testicular. La intervenció és molt senzilla i en general es realitza sota anestèsia local. Posteriorment, en el laboratori, es busquen els espermatozoides i es microinjecta els espermatozoides dins dels òvuls, un per òvul, mitjançant ICSI. Els embrions viables obtinguts podran ser transferits a l’úter de la dona (màxim 3 embrions).

    Aquesta tècnica és la més utilitzada i la probabilitat d’aconseguir un embaràs varia en funció de l’edat de la dona (entre el 33 – 50%). A més, cal destacar que mitjançant aquesta tècnica es guanya un temps vital si la dona es troba en una edat avançada.

     

    2 -Microcirugia reparadora de la via seminal. (epidimostomia i vasovasostomia).

    Els avanços mèdics són importants, però encara que el procediment de reversió tingui èxit, no és segur que l’home pugui concebre un fill. Existeixen dues tècniques quirúrgiques per revertir una vasectomia: la epidimostomia i la vasovasostomia. Les dues tècniques tenen com a eix fonamental aconseguir que l’ejaculat contingui una altra vegada espermatozoides.

    – La vasovasostomía és la que es realitza més freqüentment ja que el % d’èxit és superior. La intervenció consisteix a tallar i unir els conductes deferentes i la seva durada aproximada és de dues hores. La probabilitat d’aconseguir un embaràs espontani després de la vasovasostomia és aproximadament del 64%.

    – La epidimostomia és més complicada, es realitza quan la vasovasostomia no ha funcionat, possiblement a causa que els conductes deferentes estan bloquejats. La durada de la intervenció és superior, aproximadament cinc hores, i en aquest cas la probabilitat d’aconseguir l’embaràs espontani és aproximadament un 40%.

    Una vegada realitzada la microcirugia s’ha d’esperar uns mesos per poder avaluar el resultat, és a dir, que s’obtinguin espermatozoides en l’ejaculat. Encara que es tracta d’una solució senzilla, l’eficàcia real d’aquesta intervenció contempla diferents problemes:

    – Encara que la cirurgia sigui un èxit, no garanteix que s’obtinguin bons resultats, ja que també cal aconseguir que es recuperi la capacitat de transportar el líquid seminal i això no es pot saber en el moment de la intervenció quirúrgica. Pot succeir que en l’ejaculat no hagin espermatozoides.

    – Una altra possibilitat és que la quantitat d’ejaculat o la seva concentració d’espermatozoides sigui insuficient per aconseguir una gestació espontània, i en aquests casos es recorre a tècniques de reproducció assistida per aconseguir una gestació

    Per tot això, quan es desitja un fill després d’una vasectomia, és actualment més aconsellable orientar-se cap a una FIV – ICSI. En el cas que el plantejament sigui diferent, és a dir, que es desitgi formar una nova família i tenir més d’un fill, l’opció de la vasovasostomia pot ser una bona alternativa, sobretot si la dona és suficientment jove per a preveure que la seva fertilitat encara pot conservar-se durant diversos anys.

  • Hi ha llista d’espera per a iniciar un tractament de reproducció assistida?

    A Embriogyn no tenim llistes d’espera perquè sabem que el més important és aconseguir l’embaràs el més aviat possible. Vosaltres decidireu quan voleu iniciar el tractament i ens posarem al vostre servei.

  • Quant de temps m’he d’esperar perquè trobin una donant d’òvuls adient per a mi?

    Tan bon punt tinguem totes les proves necessàries ens posarem en marxa en la cerca de la donant adient. A Embriogyn no tenim llistes d’espera i disposem d’un programa de donació que ens permet escollir ràpidament una donant idònia per a cada cas.

  • Què és l’endometriosi?

    L’endometriosi és l’aparició i creixement de teixit endometrial fora de l’úter. Pot aparèixer a diferents llocs com l’ovari, lligaments uterins, trompes de Fal·lopi, bufeta, intestins, entre d’altres.

    L’endometriosi pot ser asimptomàtica, però sovint causa dolor i esterilitat.

  • Què són els ovaris poliquístics?

    Els ovaris poliquístics es caracteritzen per tenir múltiples fol·licles (estructures que contenen els òvuls) en els ovaris.

    A diferència d’això, el Síndrome d’Ovaris Poliquístics (SOP) és una disfunció ovàrica que pot afectar a la capacitat reproductiva. En el SOP es produeixen desequilibris hormonals que poden dificultar l’ovulació i dificultar l’embaràs.

  • Existeix algun sistema de control en el laboratori de Fecundació In Vitro?

    A Embriogyn disposem del sistema de control Witness en la traçabilitat i seguretat de les mostres (espermatozoides, òvuls i embrions). A més del sistema habitual de control de mostres, el laboratori està dotat amb el Sistema Witness que mitjançant el control de radiofreqüència, ens permet la seva identificaió en cada pas ajudant a prevenir qualsevol possible error humà.

  • Què és la fragmentació embrionària?

    És habitual que els embrions desprenguin petits fragments del citoplasma durant el procés de divisió. Quan aquest percentatge de fragments és alt, les cèl·lules de l’embrió poden tenir dificultats per comunicar-se entre elles. Aquest factor influeix negativament en la qualitat embrionària.

  • Què és un blastocist?

    Un blastocist és un embrió que ha arribat fins a dia 5 o 6 del seu desenvolupament. Aquesta estructura embrionària ja és més complexa i l’embrió està format per unes 200 cèl·lules. La capa externa del blastocist és el Trofoectoderm, el qual dóna lloc a la placenta; i la Massa Cel·lular Interna és un grup de cèl·lules que es disposen en la part central del blastocist donant lloc al fetus.

    L’estadi de blastocist és l’últim que pot cultivar-se en el laboratori de Fecundació In Vitro, ja que correspon a l’estadi previ a la implantació a l’úter matern.