Ser mare després d’una lligadura de trompes

És comú que anys després de pendre la decisió de fer una lligadura de trompes, per circunstàncies varies, el desig canvii i apareixi el plantejament de ser mare per primera vegada, o bé d’amplirar la família. Anys enrere, es pensava que la tècnica quirúrgica de la lligadura de trompes, era un procés irreversible. Avui en dia, afortunadament, sabem que no ho és. 

Quines opcions tinc per ser mare?

La lligadura de trompes és una cirugia que consisteix en tancar les trompes de fal·lopi, tallant així la comunicació entre els ovaris i l’úter i impedint que els òvuls i els espermatozoides entrin en contacte o bé dit d’una altre manera, impedint la fecundació de l’òvul i l’embaràs.

Després d’una lligadura de trompes tenim dues maneres d’aconseguir l’embràs: mitjançant una reversió de la lligadura o bé amb una Fecundació In Vitro (FIV).

La reversió de la lligadura de trompes pot permetre l’embaràs de forma natural però no és adequada per a totes les persones. L’edat, l’índex de massa corporal, el tipus de lligadura de trompes seràn variables que marcaràn les possibilitats d’èxit de la reversió. Les majors probabilitats d’èxit es troben si es realitza abans dels 35 anys.

La segona opció consisteix en fer un tractament de FIV, que degut a la seva naturalesa, no necessita d’unes trompes funcionals per a poder fecundar els òvuls, transferir l’embrió i aconseguir l’embaràs.

Així ens ho explica el dr. Feliu

Al no disposar de trompes de fal·lopi funcionals descartem la inseminació artificial i ens centrem en un procés de Fecundació In Vitro.

En el procés de Fecundació In Vitro unim els òvuls prèviament extrets de la dona amb els espermatozoides de la mostra espermàtica entregada per la parella o bé de banc de semen. La unió, o fecundació que de forma natural tindria lloc en l’aparell reproductor femení, està tenint lloc en el laboratori. Si la fecundació té lloc amb èxit, parlarem d’embrions que començaran un desenvolupament d’entre tres i cinc dies, durant els quals l’equip d’embriologia seleccionarà aquells amb més potencial fèrtil per a ser transferits. Es transferirà un embrió a l’úter i la resta de bona qualitat es congelaran per a futures criotransferències. Després de la transferència embrionària, només caldrà esperar a fer la prova d’embaràs.

Aquest tipus de tractaments tenen un molt bon pronòstic ja que la dona ha demostrat el seu potencial fèrtil amb anterioritat, tot i que caldrà sempre fer un estudi bàsic de fertilitat per poder saber davant de quines probabilitats d’èxit ens trobem. A més, al tractar-se d’una tècnica ambulatòria, la pacient podrà conciliar perfectament amb la vida laboral i familiar.

El primer pas, ha de ser sempre, consultar a un especialista. Posar-te en mans d’un equip professional amb el qui confiis i t’acompanyi a l’hora de pendre les decisions correctes et proporcionarà calma, seguretat i tranquil·litat. 
COMPARTEIX LA NOTICIA